Къде да продавате и купувате НФТ: 14-те най-добри доказани пазара на НФТ

Adidas има дрехи NFT, Тарантино има NFT в стила на Pulp Fiction, McDonalds има капки NFT, TikTok ще има свой собствен NFT, NFT, NFT, NFT, NFT, NFT, NFT, NFT... Всички говорят за NFT. Реших да разбера къде можете да ги купите или продадете. Днес ще поговорим за 14-те най-добри доказани пазара за НФТ.



По-долу е представен списък на най-добрите платформи за НФТ, които ще ви помогнат да се потопите в дигиталното изкуство.


Mars Wars

Най-големият уебсайт за НФТ в Украйна. Тук ще намерите колекция от животни за играта "Играй, за да печелиш" Mars Wars


Блокчейн: Полигон.

Направление: събиране, игри

Отидете на Mars Wars



OpenSea.


Може би най-големият и най-претовареният сайт за изкуство на НФТ. В него има всичко: предмети от видеоигри, колекционерски предмети, gif-и, музика. Ако искаш да купиш камък, това е мястото, където да отидеш, ако искаш да продадеш килим, това е мястото, където да отидеш. Ако говорим за предимствата на OpenSea, това е простотата. Регистрацията се извършва с няколко кликвания, както и продажбата. По данни на DappRadar текущият оборот на пазара е 6,5 млрд. долара. Като цяло OpenSea е готин, прост и най-важното - достъпен.


Блокчейн: Етериум, Полигон, (планира се Tezos)

Области на компетентност: изкуство, колекционерски предмети, игри, спорт, домейни

Купуване/продажба на токени: ETH (ERC20)

Поддържани формати: JPG, PNG, GIF, SVG, MP4, WEBM, MP3, WAV, OGG, GLB, GLTF

Комисиони / праг на влизане: Еднократно плащане за първата публикация 2,5% + Lazy Minting

Описание: "Lazy Minting" - публикувате работата си, проектирате, определяте цена, но действителното създаване на НФТ - става едва след закупуването на работата.

Отидете на OpenSea


Axie Marketplace



Вторият в списъка, но не по-малко важен, е Axie. Това е платформа, посветена на предмети от играта, чиито токени напоследък са увеличили стойността си. Тук можете да си купите симпатичен герой, който може да се използва по време на целия геймплей. След като той ви омръзне, можете да го продадете. Ако не се интересувате от живи същества, можете да си купите земя и да станете "фермер". Продажбата на НФТ за игри вече се е превърнала в добър начин за печелене на пари и жителите на Индонезия и Филипините са доказателство за това. За година оборотът на услугата възлиза на 2 млрд. долара и това може би не е границата. Всички транзакции се извършват чрез портфейла Ronin, където трябва да депозирате етери и да ги конвертирате в токени Ronin. След това с Ronin купувате брадви и се отправяте на приключение.


Блокчейн: Етериум

Направление: Родина: Играйте, за да печелите

Купуване/продажба на токени: ETH

Комисиони / Праг на влизане: Купете герой от пазара (цената варира)

Отидете на Axie Infinity




Larva Labs



През 2017 г. Larva Labs пусна колекция от пикселизирани изображения и ги свърза с токени Ethereum. Така се ражда криптопънкът.

След като през юни 2017 г. Mashable публикува статия за колекцията от 10 000 знака, всички буквално полудяха. Собствениците на криптопънк започнаха да препродават своите НФТ един на друг в опит да спечелят пари.

Ларва Лабс се възползва от възможността и превърна своя уебсайт в пазар на НФТ.

Днес CryptoPunks е мястото, където можете да си купите най-евтиния продукт за 100 етера. А най-скъпият NFT токен мина под ударите на чука за 7,5 млн. долара. Дори големи компании са привлечени от пикселите; наскоро Visa закупи пънк номер 7610 за 150 000 долара.

За да закупите стоки, трябва да свържете Метамаск с уебсайта и можете да направите покупка.


Блокчейн: Етериум

Целева аудитория: 3D герои

Купуване/продажба на токени: ETH

Комисиони/праг за влизане: няма комисиони

Отидете в Larva Labs


NBA Top Shot



Чували ли сте някога за легендарните бейзболни карти, чиито собственици ги пазят в банков трезор през първите 20 години. А през следващите 20 години се опитват да ги продадат на цена, която е х1328 от първоначалната цена? NBA Top Shot позволява на потребителите да направят същото, но на съвсем ново ниво.

Пазарът е официално лицензиран от НБА и предлага на колекционерите възможност да купуват вълнуващи моменти от истински баскетболни мачове под формата на NFT жетони. Всички транзакции се извършват в долари, а NFT се основава на блокчейна FLOW.

Блокчейн: FLOW

Тип: НФТ (NFT), който се използва за финансиране на проекти в рамките на проекта: Колекционерски материали

Покупка/продажба на токени: FLOW, USD, ETH, BTC, BCH, DAI, USDC

Отидете на NBA Top Shot


Rarible


Ако искате да се потопите във вселената на НФТ, трябва да обърнете внимание на Rarible. От 2007 г. насам около 2 млн. души влизат в него всеки ден, за да купят или продадат снимка, музика, игра, име на домейн или мем.

Платформата, изградена на базата на Ethereum, е готова да покаже на потребителите огромен брой интересни колекции и артефакти на цената на Lamborghini или добра компютърна мишка. Приблизителният годишен оборот на борсата е 210 млн. долара.

Така че, ако искате да харчите пари, можете да го направите тук. Свържете Metamask и сте инвеститор в NFT.

Едно от предимствата на платформата е нейният удобен за ползване интерфейс. Опитните колекционери ще се чувстват като у дома си в Rarible.


Блокчейн: В момента на пазара има само един блокчейн: Етериум

Области на експертиза: изкуство, колекционерски предмети, игри, спорт, домейни

Купуване/продажба на токени: ЕТҺ, RARI, WETH, DAI, ATRI

Поддържани формати: PNG, GIF, WEBP, MP4 или MP3

Комисиони/праг за влизане: 2,5 % такса за платформата + лениво копаене, което предстои скоро

Отидете на Rarible


SuperRare



Първият сайт в моя списък, който работи само във формат за покани. За всички токени NFT, представени на пазара, са наложени строги изисквания. В резултат на това колекционерите виждат интересно, висококачествено съдържание, което наистина отговаря на понятието "дигитално изкуство". Всъщност самите разработчици на проекта твърдят, че платформата им е създадена именно с тази цел. Тя е проектирана за дълготрайност, а не за мигновена шумотевица.

Както винаги, за оторизация ви е необходима MetaMask или Formatic. Допълнителна стъпка е създаването на никнейм и парола, които са свързани с адреса на портфейла.


Блокчейн: Етериум

Тип: изкуство

Покупка/продажба на токени: 1: ETH

Комисиони/праг за влизане: при първо пускане 15% пазарна + 3% комисиона (следващите съответно 10% + 3%)

Отидете на SuperRare


KnownOrigin



Добре дошли сте тук, ако сте художник, който иска да изложи, популяризира или продаде работата си на професионални колекционери.

KnownOrigin е базиран на Етериум пазар с оборот от 7 млн. долара през миналата година. Подобно на SuperRare, проектът има за цел да предостави най-интересните "експонати", които ще направят сайта да прилича на галерия за високо изкуство, а не на цифров пазар.

Всички изложени произведения се съхраняват на IPFS, което позволява те да бъдат защитени на доста високо ниво. Процесът на покупка в тази платформа е прост до безобразие: свързвате портфейла си със сайта и това е всичко.


Блокчейн: Ethereum

Област: изкуство

Покупка/продажба на токени: ETH

Поддържани формати: Png, Jpeg, Mp4, Webm, Glb

Комисиони / Праг на влизане: 15% за първата публикация, 12,5% след това

Отидете на KnownOrigin


Фондация.


Може би един от най-интересните и висококачествени пазари на НФТ. Разработчиците на проекта казват, че платформата съществува, за да създаде нова творческа икономика в света, където творците ще могат да оценяват работата си по нов начин.

Ако сте художник, можете да влезете в сайта само с покана от член, който вече е част от платформата и също има успешни сделки.

На уебсайта на проекта са продадени НФТ на Едуард Сноудън, популярната дъгова котка Nyan Cat и Aphex Twin. Благодарение на големите продажби на търгове оборотът на услугата възлиза на 79 млн. долара.


Блокчейн: Ethereum

Област: изкуство

Покупка/продажба на токени: ETH

Комисиони/праг за влизане: Газ (по обменния курс) + комисионна за платформата 15% (за следващата продажба 10%)

Отидете във фонда


MakersPlace


Прилежен бутиков пазар, където сензационният художник Beeple създаде колекцията NFT. Освен него на сайта успяват да се появят и музиканти: T-Pain, Shakira и Tom Morello. Търговският оборот на платформата не надхвърля 24 милиона долара, но знаем, че щастието не може да се измери с пари.

Ако сте купувач, ще трябва да се абонирате за петима изпълнители по време на процеса на регистрация, а след това ще можете да закупите всяко произведение за редовни ETH на Metamask.

За тези, които искат да продадат своите творения на НФТ, сайтът има специален формуляр, който трябва да бъде попълнен. След като го попълните, модераторите преглеждат заявлението и дават разрешение за пускането му за продажба.


Блокчейн: Етериум

Област: изкуство

Токени за покупка/продажба: ETH, кредитна карта

Комисиони/входни прагове: газ или банкова комисиона в случай на плащане с карта

Отидете на MakersPlace


Nifty Gateway


Подобно на Spotify, пазарът Nifty Gateway предлага на потребителите курирана селекция от НФТ на всеки три седмици. Само в Spotify изкуственият интелект съставя плейлиста вместо вас, докато тук тя е The Weekend, Grimes и Eminem.

През 2019 г. платформата е придобита от криптообмена Gemini. Малко по-късно, през февруари 2021 г., тя посредничи при продажбата на Crossroad на Beeple за 6,6 млн. долара. В резултат на това обемът на търговията в платформата надхвърля 300 млн. долара само през първите пет месеца.

Първо, трябва да се регистрирате на сайта, а ако планирате да продавате НФТ, трябва да преминете през KYC. След това трябва да свържете карта или да изпратите известно количество ETH към депозита си. Едва след това новият потребител ще може да участва в търгове.


Блокчейн: Етериум

Тип: изкуство

Отидете на Nifty Gateway


BakerySwap


Ако сте запознати с Етериум, знаете всички негови недостатъци. Е, BakerySwap няма нито един от тях, защото е изградена върху Binance Smart Chain, което означава ниски такси и бързи трансфери.

Услугата е една от най-малките платформи, където можете не само да купувате НФТ. Можете също така да ги споделяте директно с други потребители. Всички активи могат да се купуват само с БНБ, тъй като сайтът е базиран на БНБ.


Блокчейн: Binance Smart Chain BSC

Посока: Откриване на пазара на ценни книжа в България: Обща

Купуване/продажба на токени: BNB

Такси/праг на влизане: 0.30% на транзакция

Отидете на BakerySwap


Binance NFT Marketplace


Вероятно все още няма да откриете пазара на Binance в класацията на най-добрите сайтове, но само защото той е все още млад и напълно зелен. Знаем, че зад проекта стои най-голямата криптоборса. Нейният ресурс ви позволява да изпращате ракети в космоса, което означава, че достигането на върха е въпрос на време.

Предимствата на сайта се въртят и около удобната екосистема на проектите на Binance с техния готин UX. След еднократна регистрация ще получите достъп не само до платформата NFT, но и до борсата и академията за трейдъри. За разлика от други пазари, Binance не поставя сложни изисквания към своите потребители. В резултат на това им помага да привличат създателите на дигитални изкуства, вместо да ги отблъскват.


Блокчейн: Binance Chain

Тип: общ

Купуване/продажба на токени: BNB, BUSD, ETH

Поддържани формати: всякакви изображения, аудио, видео и други файлове.

Комисиони/праг на влизане: първоначално 10%, по-късно 5%.

Отидете на Binance NFT Marketplace


Solanart



В момента се провеждат преговори за предоставяне на услуги за търговия с ценни книжа на пазара на NFT.

Едно от основните открития на тази година беше блокчейн пазарът Соланарт. С бясно темпо пазарът беше изпълнен с колекции от маймуни, гущери и други животни, които се продаваха на цена от 100 SOL и по-висока.

Голямо предимство на Соланарт е неговата блокчейн система. Само 100 долара трябва да са достатъчни за цял живот, като се вземат предвид всички комисиони, което не може да се каже за пазарите на Етериум.

За да закупите продукт, трябва да инсталирате портфейл Phantom или Solflare в браузъра си, да заредите токени в него и да се свържете със сайта.


Блокчейн: Solana

Купуване/продажба на токени: SOL

Характеристики: Създателят трябва да попълни въпросник

Комисиони/праг за влизане: 3% на транзакция

Отидете на Solanart


Често задавани въпроси

Какво е NFT?

НФТ е вид криптографски токен, при който всяко копие е уникално (специфично) и не може да бъде обменено или заменено с друг подобен токен, въпреки че по своята същност токените обикновено са заменяеми. Прочетете пълното ръководство за NFT.


Как да печелим пари с NFT?

Основният начин е да се продават. До голяма степен това зависи не само от това с какво вашият НФТ е по-добър от другите, но и от това колко добре е проработила маркетинговата ви кампания, колко голяма е аудиторията ви (напр. фенове) или може би вашият НФТ има практическо приложение (блокчейн игри, услуги и приложения).


Къде е най-доброто място за продажба и покупка на НФТ?

В момента има голям брой платформи за покупка и продажба на НФТ. Някои токени са разделени по тематика, други имат ограничен достъп до платформата или задълбочени проверки преди публикуване. Блогът на Axie Infinity е съставил за вас кратко описание на 14 надеждни платформи за NFT.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Как анализирате NFT с помощта на инструменти и определяте тяхното бъдеще?

Купете NFT