Как анализирате NFT с помощта на инструменти и определяте тяхното бъдеще?

Противно на общоприетото схващане, блокчейн технологията не е свързана само с криптовалутите, а и с много други възможности; NFT е една от тях. Този разрастващ се сектор бързо се превръща в един от най-големите пазари в блокчейн индустрията. Тъй като пазарът на НФТ продължава да расте, нуждата от инструменти за НФТ се увеличава, тъй като все повече инвеститори се опитват да намерят следващия най-добър некрипто актив.


Въпреки че ползите от НФТ станаха очевидни през последните 2 години, този пазар се счита от мнозина за балон и инвестирането в неговото пространство може да бъде плашещо за новодошлите. Както и фактът, че винаги има измамници със злонамерени намерения (точно както във всеки друг сектор). Излишно е да казвам, че е от решаващо значение да разполагате с подходящи инструменти за вземане на инвестиционни решения, когато се занимавате с НФТ. Следователно, нека започнем да проучваме инструментите за анализ на НФТ.

Независимо дали сте нов в областта на НФТ или вече имате своя колекция на пазара, инструментите за анализ на НФТ ще ви помогнат да оцените наличността и рядкостта на конкретни активи и ще ви предоставят подробности, които да направляват инвестиционната ви стратегия. Именно с това ще започнем в тази статия.



Какво е NFT?

NFT (Non-Fungible Token) означава токени, които не могат да бъдат заменяни. Те са цифрови активи или се описват като вид цифров сертификат, който представлява голямо разнообразие от нематериални и материални обекти. Това включва цифрово изкуство, музика, картини, виртуални недвижими имоти, пощенски картички, видеоклипове и др. Те не могат да бъдат възпроизвеждани или приравнявани към какъвто и да е актив, който прилича на тях, поради причината, че всички активи от типа non-interchangeable token са уникални сами по себе си.

Уникалността на НФТ е това, което създава недостиг за тях, като по този начин увеличава стойността им. Когато купувате НФТ, собствеността се прехвърля на вас, въпреки че създателят получава възнаграждения, когато произведението му се продава. За разлика от конвенционалните криптовалути като Биткойн и Етериум, които са взаимозаменяеми и запазват стандартната си стойност дори след като бъдат обменени, NFTs не могат да бъдат директно разменяни една за друга. Тяхната собственост може лесно да бъде проверена, което завинаги елиминира необходимостта от проверка от трета страна.

Преди да навлезем в инструментите за анализ на НФТ, нека разгледаме накратко историята на НФТ.



Кратка история на NFT

Можем да проследим произхода на NFT до цветните монети, които бяха емитирани в блокчейна на биткойн през 2012-2013 г. Тези цветни монети представляваха реални активи - изкуство или недвижими имоти - и се използваха за доказване на собствеността върху тези активи. През 2017 г. криптомонети Crypto Punks бяха емитирани от двама души на име Джон Уоткинсън и Мат Хол в блокчейна на Етериум от американското студио Larva Lab. Това не спира дотук, като през същата година друг проект с това име привлича инвестиция от 12,5 млн. долара.

След тези събития през 2021 г. се наблюдава рязък ръст на НФТ, тъй като все повече хора се интересуват от дигиталното изкуство и свързаните с него ползи. Най-скъпият НФТ е проектът на Бийпъл "Everydays: Първите 5000 дни", която на 11 март 2021 г. е продадена на търг за над 69 млн. долара.

Тенденцията за НФТ отвори нови възможности за творците, като им позволи да продават изкуството си по целия свят и все пак да получават авторски възнаграждения за работата си. Добър пример за това е берлинската галерия Net Art Gallery, където купувачите имаха възможност да покажат своята признателност, като подкрепят художника и галерията. Разказът на NFT позволява на хората да създават пазар за почти всичко с проследими доказателства, а историята на собствеността им се проверява.


Основни характеристики на NFT:

Дигитален актив: Представлява дигитални колекционерски предмети, като картини, произведения на изкуството, музика, недвижими имоти, игри и т.н., с истински сертификат, подкрепен от блокчейн технология, за да се докаже собствеността.

Уникалност: Не може да бъде фалшифициран.

Обмен: Можете да го продадете на други лица срещу заплащане, като използвате криптовалути като плащане.



Най-добрите инструменти за анализ на NFT, за които да внимавате

Според аналитичен доклад на DappRader пазарът на НФТ е регистрирал 10,7 млрд. долара обем на търговия през третото тримесечие на 2021 г., което представлява 704% увеличение спрямо предходното тримесечие, а мрежата на Етериум представлява повече от 77% от обема на търговията с НФТ. С инструментите за анализ на NFT инвеститорите вече могат да разпознават уникални активи.

Като се има предвид броят на наличните днес инструменти за NFT, можете да ги оцените и прегледате, преди да вземете инвестиционно решение. С помощта на подходящи инструменти можете да откриете добри NFT проекти, които ще струват цяло състояние в близко бъдеще.

Без да се подреждаме по определен ред, събрахме няколко инструмента за НФТ, които да ви помогнат в търсенето на нови проекти за НФТ, в които да инвестирате. Те играят важна роля при надлежната проверка, тъй като неверните данни могат да ви въвлекат в измамен проект. Те също така ще ви помогнат да идентифицирате рядкостта в НФТ, източниците на новини и местата за търговия.


Icy.tools

Инструментът за анализ icy tools е почти като Нансен. Платформата е предимно за NFT и можете да си купите седмичен пропуск или да закупите NFT ICY Founders Club (който дава на собствениците доживотен достъп и може да бъде продаден на OpenSea). Безплатните потребители могат да виждат това, което правят, но трябва или да се абонирате, или да притежавате NFT Founders Club, за да използвате пълната функция.

Клубът на основателите на ICY NFT има колекция от 1700 членски карти, от които 1649 за купувачите на ранен достъп им дават доживотен достъп, а 51 са запазени за промоции и раздаване в бъдеще. Неговият Discord сървър е ценен ресурс за хората, използващи icytools, а тези с токън ще имат достъп до каналите на Founders Club. След като се свържете със сървъра с портфейл, съдържащ членската ви карта, достъпът ще бъде предоставен автоматично. Друга важна подробност е, че сървърът използва Collab.land - удобна система за управление на общности с токени, предназначена за всеки, който може да създава инструменти за управление на своята общност.


Rarity.tools

Rarity Tools е добре познат инструмент на НФТ за създатели. Платформата Rarity.tools използва уникален и опростен метод за класиране на отделните НФТ, който улеснява определянето на това колко рядък е даден НФТ.

За да се получи общата рядкост на даден НФТ, оценките за рядкост се събират, за да се определи кой НФТ ще има най-висок рейтинг. Ентусиастите на НФТ могат лесно да сравняват относителната стойност на различните НФТ в платформата, което улеснява обмена и търговията с НФТ. Някои от най-добрите проекти за инструменти за рядкост на НФТ са Mars Wars, CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club, Hashmasks и др.

Освен това Rarity.tools може да се използва за съхраняване на НФТ обекти от една и съща колекция, за проследяване на нови актуализации и за добавяне на нови функции към платформата. Платформата разполага и с функционалност, която ви позволява да сортирате по категории функции, което ви дава нов поглед върху нещата. Други уникални функции, като например естетика и качествени миксове, могат да помогнат да направите НФТ още по-ценни. Така или иначе, не инвестирайте в НФТ само заради уникалните функции.


OpenSea

OpenSea е най-големият и най-известен пазар на НФТ, основан от Алекс Атала и Девин Финцер. Той се използва за купуване, продажба и търговия с НФТ, цифрови активи, виртуални колекционерски предмети и др. Платформата излиза извън рамките на колекционерските предмети и се превръща в пазар за цифрови активи, като например игрални предмети, музика, имена на домейни и др.

OpenSea има лесен за използване интерфейс, който улеснява начинаещите в навигацията на платформата, създаването на НФТ и търговията. Като най-голяма платформа, в нея са регистрирани много измамни НФТ и платформата се надява да се справи с този проблем с наскоро въведените мерки. Въпреки че тези мерки могат да помогнат за ограничаване на измамните покупки на НФТ, жертвите на измамни продукти все още няма да могат да възстановят активите си, тъй като пазарът е децентрализиран. Затова се уверете, че сте извършили надлежна проверка, преди да инвестирате в която и да е платформа за НФТ.

Opensea е налична на мобилни устройства за лесен достъп и също така предоставя някои полезни материали, включително съвети как да избегнете измами и да останете в безопасност в децентрализираната мрежа.


Nansen

Nansen е чудесен инструмент за анализ, който се използва за анализиране на милиарди точки от данни за веригата, тагове на портфейли и обекти, свързани с криптовалута, за да предостави цялата информация, която всеки инвеститор в крипто/НФТ може да иска. Платформата има раздел, посветен на НФТ, който се използва за сравняване на активността, портфейла и стратегиите.

Nansen се използва от сериозните търговци на НФТ и предлага най-изчерпателния анализ на пазара на НФТ, фокусиран върху отделните портфейли, с уникално разбиране за движенията на пазара на НФТ. Начинаещите колекционери на НФТ ще намерят обема от данни за непосилен, но опитните колекционери/търговци на НФТ ще намерят интересно количество полезна информация на върха на пръстите си.


CryptoSlam

Платформата CryptoSlam е друг аналитичен инструмент, който помага на търговците да вземат решения за това в коя колекция да инвестират. Чрез показване на забележителни данни за продажбите на НФТ, включително обем на продажбите, брой транзакции, собственици и предстоящи нулирания на НФТ, потребителите могат да вземат най-подходящите инвестиционни решения. Една от най-забележителните характеристики на платформата е ежедневната колекция на НФТ, която се проследява по обем. Най-продаваните колекции могат да се разглеждат в различни времеви рамки: 24 часа, 7 дни, 30 дни или през цялото време.

Платформата опростява работата на трейдърите, като предоставя единен изглед на всички най-продавани НФТ за всеки ден, и се променя ежедневно, тъй като данните се обработват от OpenSea и десетки други платформи за търговия с НФТ. Проучването на данните за продажбите е важно за трейдърите, особено когато възнамеряват да определят дали купуват на връх или на спад, или дали колекцията е била в низходящ или възходящ тренд.


Общи въпроси, които да зададете, преди да инвестирате в NFT

Въпреки че има няколко фактора, които трябва да се вземат предвид при инвестиране в проект за НФТ, тези въпроси могат да бъдат чудесен начин да се определи надеждността на проекта.

Колко колекционерски предмети от НФТ са налични?

На кой пазар е регистриран NFT?

Имат ли акаунт в Twitter, Discord, YouTube или други платформи на NFT, където ентусиастите прекарват времето си?

Има ли създателят или изпълнителят общност, силна ли е тя и къде може да бъде намерена?


Заключение

Основната причина да използвате инструменти за анализ на НФТ е да помогнете за ограничаване на количеството измами в основните платформи за търговия. Инвестирането в НФТ може да отнеме много време, да бъде донякъде рисковано и почти невъзможно, освен ако не прекарвате часове в платформите на социалните медии и платформите за търговия с НФТ, разглеждайки милионите налични НФТ.

С помощта на инструментите за анализ обаче може да се направи точно проучване, което спестява време, усилия и пари. Също така, в зависимост от това какво искате от НФТ, инструментите за анализ могат да ви помогнат да избирате от различни възможности, заглушавайки целия шум и суета на повечето проекти в платформите на социалните медии, предоставяйки само факти и цифри, които да ви помогнат да се ориентирате и да вземете инвестиционни решения.

Използвали ли сте някой от тези инструменти? Или някой от останалите? Пишете в коментарите.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Къде да продавате и купувате НФТ: 14-те най-добри доказани пазара на НФТ

Купете NFT